Rod Ellis教授 特別講演会の開催について

Rod Ellis教授 特別講演会のお知らせ

附属小学校英語教育研究センター

板垣 信哉

昨年に引き続き、ニュージーランドのオークランド大学教授、Rod Ellis氏による下記講演会を開催いたします。

Rod Ellis教授は、第二言語習得研究の第一人者で、日本でも数多くの本が読まれています。中でも、The Study of Second Language Acquisition (2008年、オックスフォード大学出版会) は、「英語教育研究におけるバイブル」と言われています。6月19日(木)は、「Doing Written Corrective Feedback」について、具体的な例を示しながら、分かりやすくお話していただきます。なお、講演は全て英語で行われます。

概要

How teachers correct second language (L2) students’ writing is a topic that has attracted enormous interest from researchers and teachers alike. In this talk I examine the various options for providing feedback on students’ written work. I will focus on just one kind of correction – corrective feedback (CF) (i.e. the correction of linguistic errors).  I will draw on the growing body of research that has investigated written CF to demonstrate that it plays an important role in helping students increase linguistic accuracy in their writing.  The options I will consider include focused and unfocused CF, direct and indirect CF, metalinguistic feedback and metalinguistic explanation.  Each option will be considered in terms of its strengths and weaknesses. I will argue that identifying these options in a systematic way can assist teachers in making decisions about whether to correct written errors and also in choosing the most effective and practical way of doing so.

1. 日程:6月19日(木) 18:30 ~ 20:00

2. 場所:宮城教育大学 (仙台市青葉区荒巻字青葉149番地)2号館230教室

3. 参加費:無料

4. お申込み方法及びお問合せ先:

お名前、ご所属、お電話番号(差し支えなければ携帯番号)をご記入いただき、下記のメールアドレスにご返信いただくか、FAXでお申込み下さい。

宮城教育大学附属・小学校英語教育研究センター

事務補佐員 戸塚 真愛

TEL/FAX: 022-214-3493

E-mail: m-tozuka●staff.miyakyo-u.ac.jp  (●を@に置換えて下さい)